Architect@work

Architect@Work: 12 & 13 september 2012 in AHOY te Rotterdam (NL)
Persbericht vanuit Materia:
PERSBERICHT

 

INNOVATIEVE METSELROBOT BLIKVANGER TIJDENS ARCHITECT@WORK ROTTERDAM

 

Tijdens de Nederlandse editie van ARCHITECT@WORK, op 12 en 13 september in Ahoy Rotterdam, is de befaamde metselrobot van R-O-B BrickDesign te zien. Ir. Harrie Vekemans en Tobias Bonwetsch zullen tijdens een seminar de werking van dit ingenieuze stukje techniek toelichten. Daarnaast komt het thema klei in tientallen andere vernieuwende vormen tot leven.


De metselrobot R-O-B van Gramazio & Kohler (in samenwerking met Keller Ziegeleien AG ) heeft zich sinds het eerste ontwerp van 2006 snel ontwikkeld. In 2006 werd het eerste project gebouwd met geprefabriceerde baksteen gevelelementen die gemaakt waren door R-O-B: een op de Universiteit van Zürich ontwikkelde metselrobot. Vanaf dat moment is er veel gebeurd ten aanzien van de ontwikkeling van R-O-B, maar meer nog met de ontwikkeling van de software voor het maken van specifieke ontwerpen die eigenlijk alleen gemaakt kunnen worden door een metselrobot. Deze  bijzondere technieken geven ontwerpers de mogelijkheid om een extra dimensie toe te voegen aan bakstenen gevels. Het seminar wordt gegeven op beide dagen van ARCHITECT@WORK.


Baksteen jurken, nieuw keramiek en een keramische sportwagen
De bezoekers van ARCHITECT@WORK kunnen nog meer interessante seminars verwachten. Ir. Jan Peter Wingender legt uit waarom bouwen met baksteen eigenlijk betekent dat alleen ‘de jurk’ van baksteen is. Kunstenaar Filip Jonker laat de bezoeker zien dat onlogische combinaties van vorm, functie en materiaal leiden tot nieuwe herwaarderingen voor objecten. Zo is een houten rubberboot, een sleepboot van karton of een keramische sportwagen hem niet vreemd. Els Zijlstra van Materia concentreert zich in haar seminar op keramiek, waarbij de nieuwste toepassingen en veelzijdigheid van dit materiaal besproken wordt.


Toonaangevend evenement
ARCHITECT@WORK heeft zich de afgelopen jaren in Europa ontwikkeld tot een toonaangevend  evenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties. Bezoekers worden geïnspireerd door innovaties en een internationaal sprekersprogramma. In korte seminars worden huidige ontwikkelingen besproken of delen architecten ervaringen.


Over Materia
Materia is het toonaangevende wereldwijde netwerk op het gebied van innovatieve materialen. Met een onafhankelijke, unieke collectie van meer dan 1800 materiaal-samples stimuleert Materia om mooiere,  meer duurzame en hoge kwaliteit  materiaal te gebruiken in de gebouwde en ingerichte omgeving. 
Tijdens de Nederlandse editie van ARCHITECT@WORK (12 & 13 september in Ahoy Rotterdam) is de tentoonstelling ‘Ceramics’ van Materia te zien. Circa 100 vernieuwende en inspirerende materialen binnen het thema Keramiek worden tentoongesteld


Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.architectatwork.nl of op www.materia.nl